23 Nisan 2015 Perşembe

23 Nisan 2015 Blues Perişan playlist


1 - I'd Love To Change The World -  TEN YEARS AFTER
2 - I'm Coming On - TEN YEARS AFTER
3 - Woman Trouble - TEN YEARS AFTER
4 - Gimme Some Lovin' - VANILLA FUDGE
5 Diamonds and Rust - JUDAS PRIEST
6 Donna Donna - JOAN BAEZ
7 My Sunday Feeling - JETHRO TULL
8 Locomotive Breath - JETHRO TULL
9 Slow Blues In 'C' - ALVIN LEE
10 - I'm Coming On (Live) - TEN YEARS AFTER
11 - Me & My Baby (Live) - TEN YEARS AFTER
12 - Standing At The Station (Live) - TEN YEARS AFTER
13 - Help Me Baby (Live) - TEN YEARS AFTER
14 - Choo Choo Mama (Live) - TEN YEARS AFTER
15 - Love Like A Man - Love Jam Two - Love Like A Man (Live) - TEN YEARS AFTER
16 - Stoned Woman - TEN YEARS AFTER
17 over the hill - TEN YEARS AFTER
18 uncle jam - TEN YEARS AFTER
19 - It's Alright - BROKEN GLASS
20 Feelin' Alright - THE JAMES GANG

22 Nisan 2015 Çarşamba

Ten Years After’ın dönüş albümü Blues Perişan radyo programında

Ten Years After'ın yeni albümü "The Name Remains the Same" den seçmeler bu perşembe günü (23 Nisan 2015) yayınlanacak olan Blues Perişan radyo programında. Aptulika'nın hazırlayıp, sunduğu Blues Perişan her perşembe saat 22.00'den 00.00'ye kadar Rock FM 94.5'te. Programı internetten canlı dinlemek için:
tıklamanız yeterli. Programla ilgili görüş, öneri, istek ve iletişim için bluesperisan@gmail.com adresine yazabilirsiniz.  


Woodstock’a damga vuran rock gruplarından Ten Years After, 1968’den 1973’e kadar unutulmaz konser ve albümlere imza atarak, rock tarihine oturacaktı. 
Grubun kurucularından gitarist ve vokalist Alvin Lee’yi 2 yıl önce 68 yaşında yitirmiştik. Şimdilerde de Ten Years After’ın yeni bir albümü piyasaya çıktı.“The Name Remains the Same” adını taşıyan bu albüm,  Mayıs 2014’te verilen bir “dönüş” konserinin kayıtlarından oluşuyordu. 
ALVIN LEE
2003 yılında Ten Years After tekrar kurulmuştu. Ancak bu yeniden dönüşte Alvin Lee yoktu. Grubun kurucu kadrosundan sadece davulcu Ric Lee ve klavyeci Chick Churchill  yer alırken Lee’nin yerine Marcus Bonfanti alınmıştı.  
 “The Name Remains the Same” albümünde kurucu elemanlardan bas gitarist Leo Lyons da yer almıyor. Alvin Lee’nin ölümünden sonra bu yeniden dönüş tasarısından ayrılan basgitaristin yerine de Colin Hodgkinson alınmış. 
Grubun yeniden dönüş albümü diyebileceğimiz bu konser albümünden seçmeliri  bu perşembe (23 Nisan 2015) yayınlanacak olan BLUES PERİŞAN radyo programında dinleyebilirsiniz. 
Aptulika'nın hazırlayıp, sunduğu Blues Perişan her perşembe saat 22.00'den 00.00'ye kadar Rock FM 94.5'te. Programı internetten canlı dinlemek için:
http://www.rockfm.com.tr/OnAir.aspx     
tıklamanız yeterli. Programla ilgili görüş, öneri, istek ve iletişim için bluesperisan@gmail.com adresine yazabilirsiniz.  




“The Name Remains the Same” albümünün ya da Ten Years After’ın “dönüş” kadrosu ise şöyle:

* Markus Bonfanti (Vokal ve gitar): 

Müziğe trompetle başlayan Bonfanti, 16 yaşında Led Zeppelin’in “Black Dog” parçasını duymasıyla gitar çalmaya karar vermiş. 2014 yılında da Ten Years After’a katılmış, yanısıra solo çalışmalarına da devam ediyor.

* Colin Hodgkinson (bas): 

İngiliz blues’ının kuruluş yıllarından gelen sanatçı,  60’larda Alexis Korner ile başladığı müzik kariyerini  Spencer Davis Group ile sürdürdü. Bu usta ismi rock dinleyicileri John Lord’un solo albümleri ve Whitesnake’in 80’lerdeki çalışmalarından da hatırlayacaklar.  

* Chick Churchill (Keyboard):

 1966’dan beri Ten Years After’ın kurucu kadrosunda.



* Ric Lee (Davul): 

O da 1966’dan bu yana grubun kurucu kadrosundan kalan ikinci isim.

Ten Years After “Adı Aynı kalır” ama…


Bu ay çıkan yeni Ten Years After albümü “The Name Remains the Same” ilk anda eski bir konserin kaydı sanacaktık ama grubun efsanevi elemanı Alvin Lee’nin ölümünden sonra  verilen bir konserin kaydı olduğunu anlayacaktık. Olayın özü şuydu, 2003 yılında Ten Years After tekrar kurulmuştu. Ancak bu yeniden dönüşte Alvin Lee yoktu. Grubun kurucu kadrosundan sadece davulcu Ric Lee ve klavyeci Chick Churchill  yer alırken Lee’nin yerine Marcus Bonfanti alınmıştı.  Kötü bir şaka gibi gerçekleşen bu olay işte bugünlerde de gün yüzüne bu albümle çıkacaktı.
Bu haftaki Blues Perişan radyo programında bu albümden seçmelere yer vereceğiz. Blues Perişan her perşembe saat 22.00'de Rock FM 94.5'te. 




Elvis Presley’in ilk plağını çıkardığı tarihten on yıl sonra Londra’da müzik tarihinin gelmiş geçmiş en önemli rock gruplarından biri kurulacaktı. 1966 yılında kurulan bu grubun ismi de Ten Years After olacaktı. Grubun kurucusu olan gitarist ve vokalist Alvin Lee bir Elvis hayranıydı, bu yüzden de grubuna bu ismi uygun görecekti. 
Bir Elvis Presley hayranı olsa da Alvin Lee yaptığı müzikle onu taklit etmek yerine blues ögelerini iyice özümseyerek, ilerde çıkacak olan hard rock gruplarına emsal olabilecek bir tarz yaratacaktı. Grubu Ten Years After o dönemin efsanevi Woodstock Festivali’nde çıkacak ve verdikleri konserle doyumsuz bir gece yaşatacaklardı. Yıllar geçse de bu konserin kayıtları ve internetteki video paylaşım sitelerindeki görüntüleri rağbet görmeye devam ediyor.
1968 ile 1973 arasında müzik yapan grup adının aksine 5 yıl gibi kısa bir süre  müzik yapıp, dağılacaktı. Sonrasında solo olarak devam eden Alvin Lee, grubun namını tek başına taşıyacaktı. Verdiği konserler ve albümlerde insanlar sanki Ten Years After dinliyormuş gibi bir etkiyi yıllar içinde sürdüreceklerdi. 1983 yılında yeniden kurulup muhteşem bir dönüş yapan Ten Years After, 1988 yılında tekrar dağılacaktı.
Alvin Lee’yi iki yıl önce 68 yaşındayken kaybettik ama ölümüne dek Ten Year After bayrağını tek başına taşıdı diyebiliriz.  Onun son konseri 28 Mayıs 2012’de Hollanda’da gerçekleşmişti. Bu konserin kayıtları da Alvin Lee’nin ölümünden 8 ay sonra piyasaya çıkmıştı.  “The Last Show” ismini taşıyan bu konser albümü de Ten Years After’ın vedası gibiydi.
“Veda” dedik ama bu ay piyasaya çıkan yeni bir Ten Years After albümüyle karşılaşacaktık. “The Name Remains the Same” adını taşıyan bu albümü ilk anda eski bir konserin kaydı sandım ama Alvin Lee’nin ölümünden sonra Mayıs 2014’te verilen bir konserin kaydı olduğunu anlayacaktım. Olayın özü şuydu, 2003 yılında Ten Years After tekrar kurulmuştu. Ancak bu yeniden dönüşte Alvin Lee yoktu. Grubun kurucu kadrosundan sadece davulcu Ric Lee ve klavyeci Chick Churchill  yer alırken Lee’nin yerine Marcus Bonfanti alınmıştı.  Kötü bir şaka gibi gerçekleşen bu olay işte bugünlerde de gün yüzüne bu albümle çıkacaktı.
 “The Name Remains the Same” albümünde kurucu elemanlardan bas gitarist Leo Lyons da yer almıyor. Alvin Lee’nin ölümünden sonra bu yeniden dönüş tasarısından ayrılan basgitaristin yerine de Colin Hodgkinson alınmış. Colin Hodgkinson, İngiliz blues’ının kuruluş yıllarından bir isim. 60’larda Alexis Korner ile başladığı müzik kariyerini  Spencer Davis Group ile sürdürdü. Bu usta ismi rock dinleyicileri John Lord’un solo albümleri ve Whitesnake’in 80’lerdeki çalışmalarından da hatırlayacaklar. “The Name Remains the Same” albümünün en güzel yanı da böyle bir ustayı dinlememizi sağlaması oldu diyebiliriz.
Yeniden dönüş kadrosunda Ten Years’ın vokalini ve gitarını Marcus Bonfanti üstleniyor. Mick Jagger tadına yaklaşan vokali, emsalsiz güzellikteki gitarıyla keyif veriyor. Yanı sıra  Chick Churchill ve Colin Hodgkinson gibi iki ustayı da dinlemek de güzel ama grubun internet sitesinde Alvin Lee’nin isminin bile zikredilmiyor olması biraz insanın içini ekşitmiyor da değil hani.
“Adı Aynı Kalır” anlamına gelen ismiyle yeni çıkan Ten Years After konser albümünde grubun unutulmaz klasikleri olan  I'm Going Home, Sugar the Road, Good Morning Little Schoolgirl , Help Me  başarılı bir yorumla ortaya konmuş. Bu da olayın en affettirici yanı olsa gerek.

20 Nisan 2015 Pazartesi

Tarım alimi Jethro Tull


Jethro Tull’ın flütçüsü Ian Anderson, bu yılın Eylül ayında sonuçlanacağını planladığı “Jethro Tull” isimli  bir rock opera üzerine çalışıyor.  Grubun ismine ilham kaynağı olan İngiliz mucit Jethro Tull’ın gerçek yaşam öyküsünden yola çıkacak olan rock opera, günümüze de göndermeler yapacakmış.


İngiliz progresif rock’ının dev grubu Jethro Tull ülkemize ikinci kez konser için geldiğinde Armada Otel’de bir basın toplantısı yapılmıştı. Orada sorulan sorulardan biri de grubun ismiyle ilgiliydi. Grubun beyni Ian Anderson soruya, “Bir yerde çalacaktık. Konsere bizden önce çıkacak grup gelmeyince, bizde onların isimleriyle çıktık, isim de öyle kaldı.” gibisinden bir cevapla geçiştirecekti. Biraz sıkıntılı biraz da abur cubur sorulardan bezmeden kaynaklanan bu yanıt, o gün herkesi hayal kırklığına uğratmıştı. Ancak bu kadar grup içinde en akılda kalanı ve grubun müziğine en yakışan isim de hiç kuşku yoktur ki, “Jethro Tull”dır.
Jethro Tull grubu son yıllarda faaliyetlerini dondurmuş gibi ama grubun flütçüsü Ian Anderson yoluna solo olarak devam ediyor. Her ne kadar böyle olsa da çıkan abümlere ve verilen konserlere Jethro Tull dememiz abesle iştigal etmiyor. Açıkcası Ian Anderson demek biraz da Jethro Tull demek gibi bir şey .

17. yüzyılda Jethro Tull
Ian Anderson Şubat ayında ülkemize gelip, konser verecekti. “Caz Şubatı” adıyla yapılacak bu festival iptal edilince sevincimiz kursağımızda kaldı. O konser gerçekleşseydi bir başka önemli haberi de bizzat Anderson’un ağzından duyacaktık.  Ian Anderson yeni bir rock opera hazırlayacağını duyuruyordu. Üstelik bu rock operanın isminin de “Jethro Tull” olacağını söylüyordu. Grubun unutulmaz klasikleri Locomotive Breath, Heavy Horses, Farm on the Freeway, Aqualung, Living In the Past bu rock operada yer alırken,  yeni besteler de olacakmış. Bu projede işlenecek konu “Jethro Tull” ama bu grubun öyküsü değil. Grubun ismine ilham kaynağı olan İngiliz mucit Jethro Tull’ın gerçek yaşam öyküsünden yola çıkacak olan rock opera, günümüze de göndermeler yapacakmış.
Jethro Tull bir bilim adamı ve 1674 ile 1741 arasında yaşamış. 1701’de yaptığı bir buluş İngiliz tarımında bir devrime neden olmuş. Toprağa buğday ekmek için   sapan kullanmak oldukça verimsiz oluyordu. Tull, buğdayı ekmek için yeni bir makine geliştirecekti. İki atın çektiği bu cihaz, düz bir sıra halinde toprağa bir delik açıyor ve bir tüp aracılığla tohumlar bu deliğe , uygun bir derinliğe denk gelecek  şekilde, bırakıyordu. Bu sayede de tohumlar çabuk filizleniyor ve kuşlara da yem olmuyordu. Bugün İngiltere’de bir müzede sergilenen bu tohum makinesinin modeli günümüzde de kullanılmaktadır.

Britanya adasının Hezarfeni
Peki Tull bu makineyi yaptığında insanların takdirini kazanmış mı? Tam tersine insanlar ona “Garip adam” muamelesi yapmışlar.  Bunun dışındaki bir kaç icadı da “garip” sınıfına konulmuş. Sözün özü Tull biraz da bizdeki Hezarfen Ahmet Çelebi’ye benzemektedir. Onun farkı bir süre sonra anlaşılması ve tabi kellesinin gitmemesi olacaktı. Tarım alimi Jethro Tull aynı zamanda  org çalan biriydi de ve yaptığı tohum makinesi  için ilham veren şey de orgun borularıydı. İşte bu garip ama İngiliz tarımına yön veren mucit günümüzde de müziğe yön veren bir grubun ismi olacaktı.
  Ian Anderson, “Jethro Tull” rock operasını Eylül ayında sonuçlandıracağını tahmin ettiğini açıkladıktan sonra bir turne de planladığını söyledi.
Peki bu opera hazırlanıyor. Eh ismi de “Jethro Tull” ama tırnak isaretini kaldıramıyoruz. Çünkü bu rock opera Jethro Tull grubuyla seslendirilmeyecek. Ian Anderson “Jethro Tull” rock operasını solo grubuyla seslendirecekmiş. Solo grubun kadrosu ise şöyle sıralanıyor: David Goodier (basgitar), John O'Hara (keyboard), Florian Opahle (gitar) ve Scott Hammond (davul).  Rock opera için kadroyu böyle açıklayan Ian Anderson, yanısıra bir çok özel konuğunda çalışmada yer alacağını açıkladı.
Ian Anderson ister solo isterse efsanevi grubuyla olsun sonuç değişmiyor, hepsi Jethro Tull demek oluyor zaten. Bundan üç yıl önce “Thick As A Brick”in 40 yıl sonraki ikinci bölümü, geçen yıl da İlk çağlardan bugüne Britanya tarihini deştiği “Homo Erraticus”, şimdi de “Jethro Tull rock opera”sı… Ian Anderson yıllardır yaptıklarına rağmen hiç ama hiç sermayeden yemiyor. 1976’da “Rock’n Roll için çok yaşlı, Ölmek içinse çok genç”  dediği 40’lı yaşlara adım atan rockçı, şimdilerde 70’e doğru ilerliyor. Emekli olmak, eskileri yaldızlamak şöyle dursun, verimi daha da artmış vaziyette.
 APTULİKA









4 Nisan 2015 Cumartesi

Lynyrd Skynyrd’ın davulcusu Bob Burns trafik kazasında öldü


Lynyrd Skynyrd’ın kurucu kadrodan davulcusu Bob Burns 3 Nisan 2015’te Georgia’daki bir konser sonrası geçirdiği trafik kazası sonucu öldü.
64 yaşında hayata veda eden davulcu Lynyrd Skynyrd’ın ilk albümlerinde davul çalmıştı.  Grubun bütün zamanlarca en iyi şarkılarından “Free Bird”, "Sweet Home Alabama," "Gimme Three Steps"de Bob Burns davulda bulunuyordu.      




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...