23 Ocak 2017 Pazartesi

50. Yılında Grateful Dead

Grateful Dead'in ilk albümü bundan 50 yıl önce bugün piyasaya çıkmıştı. 

Bugünlerde bu albüm yeniden piyasaya çıkartıldı. 

Bir rock grubundan çok "Rock Kömünü" tanımını yapacağımız Grateful Dead, "jam sessions" uzun doğaçlama çalışlarıyla unutulmaz konserlere imza atmış bir grup. Folk, bluegrass, blues, ve doğaçlama caz  birleşimindeki müziklerini saykodelik ve space rock olarak tanımlasak da onların ismi zikredildi mi tüm ayrıcalıyla yapılan Grateful tarzıdır. 
1965 yılında kurulan Grateful Dead, San Fransisko'da konser veren ve orayla özdeşleşmiş bir gruptu. Konserlerini parasız vermek gibi alışkanlıkları olan grup, bunu uzun zaman da sürdürecekti. Dilden dile yayılan bu konserler grubun sınırlarının genişlemesine ve plak teklifinin yapılmasına yol açacaktı. 
1966 sonlarında RCA plak şirketi onlara "A" stüdyolarını açacaktı. 1967'nin sonlarında yani bugün grubun ilk albümü "Grateful Dead" adıyla çıkacaktı. Bu ilk plağın prodüktörü de Rolling Stones'ın "(I Can't Get No) Satisfaction" ile  Jefferson Airplane'nin  "Surrealistic Pillow" albümlerinde de çalışmış olan  David Hassinger'dı. 
Jerry Garcia –  gitar, vokal
Bill Kreutzmann – davul, perküsyon
Phil Lesh – basgitar ve vokal
Ron "Pigpen" McKernan – org, armonika ve vokal
Bob Weir – ritm gitar
'dan kurulu Grateful Dead'in bu ilk albümü çıkışının 50. yılının şerefine yeniden piyasaya çıkarıldı. Bu ilk albümün orijinal 9 parçasının yanısıra 17 yayınlanmamış konser yorumu da eklenmiş. Tabi bunun CD baskısının yanısıra plak formatının da çıktığını söyleyelim. 


Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...