8 Ocak 2017 Pazar

Kar Yağan En İyi 10 Türk Rock Şarkısı


Madem her yeri kar kapladı, o zaman Türk Rock'ında içinde kar  yağan parçalardan bir seçki yapayım dedim. Bu pazar günü şöyle bir oturup bu konudaki ilk "ON"umu çıkartayım dedim. Sonradan çok üzüleceğim, unuttuklarım da olacak büyük ihtimalle ama yapacak bir şey yok hani.(Ama ilk üç esastır gibi geliyor bana)
Buyrun bakalım içinde kar yağan parçalar. 


10 - "Kar yağıyor bugün Ankara'ya - Haramiler


İtiraf etmem gerekirse bu şarkıyı ilk defa dinliyorum. Burada yer vermemin sebebi ise içinde "kar" geçiyor olmasıdır. 




9 - "Kupa Kızı, Sinek Valesi" - Teoman

Bu şarkıyı da bilirim ama çok dinlememişimdir. Bir yerde çalar o şekilde bir bağım vardır. 





8 - "Her yerde kar var" - Adamo ve Barış Manço

Adamo'nun meşhur parçası ama bu sefer Barış Manço ile yapılan bir düet. Madem biz kalkıp Türkçe okuttuk. O da kalkıp bizim Barış Manço'ya Fransızca okutmuş.



7 - "Kış Neden Var" - Turgut Berkes

Şimdi Turgut Berkes'i bilmeyen olabileceği için hatırlatayım. Moğollar'ın meşhur şarkısı "Bi şey Yapmalı" var ya işte o parçanın sözlerini yazan kişi. 



  

6 - "Kara Sevda" - Barış Manço

Barış Manço'nun Japonya konserinden 


5 - "İncecikten Bir Kar Yağar" - Modern Folk Üçlüsü

Geleneksel Türk müziği eserini eskilerde Modern Folk Üçlüsü böyle aranje ederek yorumlamıştı. Benim için ayrı bir yeri vardır.




4 - "Dede, Baba,Oğul" - Bulutsuzluk Özlemi

Bulutsuzluk Özlemi'nin en sevdiğim albümü "Yol"dan bir şarkı. Büyük ihtimal Nejat'ın hayatından da izler taşıyan bir şarkı. Aklıma çocukluğumun İstanbul'u ve okulların tatil olduğu kar günleri ve soba önünde ailecek oturmalarımız gelir.




3 - "Karlı Dağlar" - Erkin Koray

Evet şimdi geldik benim için vazgeçilmez ilk üç kar şarkısı. Üçüncü sırada 1974 tarihli "Elektronik Türküler" albümünden bir şarkı. Zamanında dinlemekten plak haşat olmuştu.



2 - "İnce İnce Bir Kar Yağar" - Edip Akbayram

Ve şimdi geldik ikinci sıraya. "Garip" adlı o 45'lik plağı ile şaşkınlıkla bu nasıl ses dediğim ve hayran olduğum adam. Bu hayranlık sonrasında bu 45'lik plakla da devam edecekti. Tabi bu parça diğer bir sevdiğim ozanla tanışmamı sağlayacaktı: Aşık Mahzuni Şerif



1 - "DIŞARDA KAR YAĞIYOR" - ÜNOL BÜYÜKGÖNENÇ

Ve birinci sıra, Ünol Büyükgöneç'in kar ile ilgili muhteşem plağı. Ünol Büyükgönenç, Cem Karaca ve grubu Kardaşlar'ın gitaristiydi. 1979 yılında ise bu 45'lik plağı yapmıştı. Sonrasında deneysel çalışmalarını bir albümde topladı. 



Evet iste böyle bir seçki yaptım. Mutlaka unuttuklarım da vardır, kusura bakmayın artık. Bu benim listem, bu kar manzarasında dinlenilebilecek karlı şarkılar. İlk üç romantizmi biraz bozuyor ama rock böle bişi. Toplumcu bakıştan kaçamıyor.
APTULİKA

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...