2 Ocak 2017 Pazartesi

Sanat eleştirmeni John Berger hayatını kaybetti


Dünyaca ünlü İngiliz yazar ve sanat eleştirmeni John Berger, 90 yaşında hayata veda etti.
 1986'da yazdığı "Görme Biçimleri" kitabıyla ülkemizde de tanınan yazar ve sanat eleştirmeni John Berger, ressam olarak başladığı sanat yaşamına eleştirmen olarak devam edecekti.   İngiliz yazar,  “G.” adlı kitabıyla, dünyanın en saygın edebiyat ödüllerinden biri olan “Man Booker Prize”ı 1972 yılında kazanmıştı. Berger, “Golden PEN” ve “Petrarca-Preis” ödüllerine de layık görülmüştü. “G.”nin yanı sıra “Görme Biçimleri”, “Yedinci Adam”, “Düğüne” gibi önemli eserlerin de sahibi olan John Berger, çağın en etkili yazarlarından biri olarak gösteriliyordu.
 1926 Londra doğumlu ve Booker Ödüllü Berger, İngilizce yazan en etkili sanat eleştirmenlerinden biri olarak biliniyor, çok sayıda senaryo, roman ve belgesel metni de bulunuyordu. John Berger kariyerine ilk olarak ressam olarak başladı.
Berger’ın Metis Yayınları’ndan çıkan Görme Biçimleri’nin (1986) yanı sıra, Picasso’nun Başarısı ve Başarısızlığı (1988), Düğüne (1997), Alain Tanner ile birlikte yazdığı 2000 Yılında 25 Yaşına Basacak Olan Yunus (1997), Görünüre Dair Küçük Bir Teoriye Doğru Adımlar (1999) ve Fotokopiler (1999) adlı kitaplarıyla, özellikle görsellik üzerine denemelerini bir araya getiren O Ana Adanmış (1988) adlı seçkisi Türkçe’de yayımlanmıştı.

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...