8 Mart 2017 Çarşamba

50 yaş üstü bir kuşağın çocukluk dönemindeki ilk rock keşfinin dönüşü

SUZI QUATRO + SWEET + SLADE  = QSP 

Suzi Quatro, Sweet’den gitarist Andy Scott ve Slade’den davulcu Don Powell bir araya gelerek soyadlarının baş harflerinden QSP diye bir süper grup kurdular.  QSP ismiyle bir albüm çıkartıp, Avusturalya’yı kapsayan bir konser turnesine de çıkıyorlarmış.




1970’lerde çocukluk dönemini yaşayanlar için rock ile ilk tanışmaları genellikle üç isim üzerine olurdu. Bunların en başında deri ceketi, asi duruşu ve kendinden büyük bas gitarıyla Suzi Quatro, her daim dergilerin kapağında, duvarların vazgeçilmez posterlerinde. Suzi Quatro gibi o dönemin diğer vazgeçilmezleri ise iki topluluktu. O yılların siyah beyaz televizyonlarında Sweet grubunu görerek, bir çoğumuz rock ile ilkokul yıllarımızda tanışacaktık. Sweet deyince de ardından tabi ki Slade gelecekti.
Suzi Quatro, Sweet, Slade her üçü de 70’li yılların ikonlarıydı. Pikap olan evlerde üçünden birinin plağı bulunurdu ama albüm olarak değil şimdi “Single” denilen yani o dönemdeki adıyla 45’lik plak olarak. 
Plağı çalan büyülü şey yani pikaptı. Bir çoğumuzun evine o çok sonraları girecekti ama pikap olmayan evlerde de duvarlarda bu üç S, poster olarak yapışırdı. Bu posterler genellikle bizde yayınlanan Hey dergisinde verilenler  olduğu gibi dışardan getirtilen Alman Bravo dergisinden çıkanlar da bir yerlerden bulunurdu.  O zaman pop ile rock ayrımı yoktu Suzi Quatro ile Ajda Pekkan posteri aynı duvarda dururken, Sweet’in Action” isimli 45’lik plağı ile Neşe Karaböcek’in “Kulakların Çınlaşın” plağıyla yanyana mesut, bahtiyar ikamet ederdi.
Sonra büyüdük, ilkokul bitti, az buçuk siyasallaşıp, sağ sol diye ayrılmaya başladık. Tabi plaklar da artık yanyana durmayacaktı, her ne kadar rock demesek de “Yabancı müzik dinlerim” diye ayrımımızı koyuyorduk. Sonra Long Play denilen uzunçalar plaklarla rock ayrı bir yere oturacaktı. Onların arasında Ouatro, Sweet, Slade plaklarının yerini artık Deep Purple, Led Zeppelin alıyordu. Eh artık büyümüş, neredeyse liseye gideceğiz Sweet, Suzi Quatro dinlemek “çocuk muyum ben artık” diye tanımlanacaktı. Bazı abiler onların müziklerine “bubble gum” yani balonlu ciklet deseler de üniversiteye gidene kadar Suzi Quatro’nun Bravo’dan çıkan dev posterini (öyle böyle değil insan boyutunda) duvarımda tutmuştum. Suzi ve Sweet plakları da LP olarak hala evimde durur ve dinlerim, bu nasıl balonlu cikletmiş.
O çocukluğumun üçlüsüyle yıllar sonra yeni çıkan albümler arasında karşılaşacaktım.  Suzi Quatro, Sweet’den gitarist Andy Scott ve Slade’den davulcu Don Powell bir araya gelerek soyadlarının baş harflerinden QSP diye bir süper grup kurmuşlar.  QSP ismiyle bir albüm çıkartıp, Avusturalya’yı kapsayan bir konser turnesine de çıkıyorlarmış.

Yıllar sonra tekrar bu üç gönülçelenle karşılaşmak çok güzel.














Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...